Raudan tehtävä elimistössä
Rauta on ihmisen ravitsemuksessa tärkeä hivenaine. Aikuisen ihmisen kehossa on rautaa yhteensä 4 – 5 grammaa. Päivittäinen raudansaantisuositus on hedelmällisessä iässä olevilla naisilla 15 mg ja miehillä sekä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla 9 mg. Noin 15 % ruoasta saadusta raudasta imeytyy.
Rauta sitoo happea veren punasoluissa esiintyvässä hemoglobiinissa. Rauta edistää hapen kulkeutumista keuhkoista kudoksiin ja elimistön perustoimintoihin.
Noin 10 – 15 % elimistön raudasta sijaitsee lihaksissa.
Hemoglobiinin muodostumisen lisäksi rautaa tarvitaan myös muualla elimistössä, kuten lihasten myoglobiinin tuotantoon, energia-aineenvaihdunnassa (ATP tuotanto), monien entsyymien toimintaan, aivojen välittäjäaineiden muodostukseen (dopamiini, serotoniini, adrenaliini ja efedriini) ja hermosolujen eristekerroksen myeliinin rakentumiseen.