Raudan imeytyminen

Rauta imeytyy ohutsuolen alkuosassa pohjukaissuolessa. Raudan imeytymisessä esiintyy eroja ruokavalioista ja suolen happamuudesta riippuen. Raudan imeytymiselle on elimistössä kaksi reittiä: yksi hemiraudalle ja yksi nonhemiraudalle. Eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta imeytyy parhaiten, kun taas kasvikunnan tuotteista saatava nonhemirauta imeytyy huonommin. 

Suurin osa ruoan raudasta saadaan pääaterioilla. Jotta aterian sisältämä rauta pääsee imeytymään, kannattaa aterian yhteydessä välttää raudan imeytymistä haittaavien ruoka-aineiden syömistä, etenkin kalsiumpitoisen maidon tai kasvimaidon sekä kahvin tai teen juomista. Nonhemiraudan imeytymistä voidaan parantaa C-vitamiinipitoisilla tuotteilla.

Näin tehostat pääaterioiden raudan imeytymistä

  • Valmista vai valitse kalsiumiton ruoka.
  • Ruokajuomaksi maidon tai kasvijuoman tilalle vesi tai mehu.
  • Syö tai juo jotain C-vitamiinipitoista aterian yhteydessä.
  • Kalsiumpitoisten ruokien syöminen kannattaa keskittää esimerkiksi aamu-, väli- ja iltapaloille.
  • Jälkiruokakahvi tai -tee kannattaa nauttia vasta noin kahden tunnin kuluttua ateriasta.

Raudan imeytymistä haittaavat

  • fytaatit (täysjyvävilja, leseet ja palkokasvit)
  • polyfenolit (viljatuotteet, kahvi, tee ja punaviini)
  • kalsium (maitotuotteet, lehtivihannekset ja kala)
  • oksaalihappo (pinaatti)

Raudan imeytymistä parantavat

  • askorbiinihappo (C-vitamiini)
  • ketosokerit (esim. fruktoosi)
  • orgaaniset hapot (maitohappo, voihappo, etikkahappo)
  • aminohapot